Julstjärnor
För ett tag sedan (några dagar före julafton) bakade jag julstjärnor. Med tanke på all julrusch hann jag inte lägga upp inlägget om hur resultatet blev, förrän nu. Julstjärnor är ganska enkla att baka och tar inte mer än en timme att göra om du har en färdig smördeg. Resultatet blir väldigt tjusigt och de är perfekta att servera till julfikan.
- 1 paket färdig smördeg
- 1 burk färdig plommonmarmelad
1 ägg
Ta ut smördegen ur frysen några timmar innan du ska börja baka och låt den tina i kylskåpet. Smaken blir bättre om du låter degen tina upp i kylskåpet istället för i rumstemperatur. Lägg upp smördegen på en bakplåt, skär degen i fyrkanter på ca 8x8 cm. Skär ett 3 cm långt snitt i varje hörn mot mitten av degen. Ta fram en bunke färdig plommonmarmelad och lägg en klick i mitten av smördegsstjärnorna. Lyft varannan spets på varje hörn in mot mitten av degen. Kläm ihop spetsarna ordentligt i mitten. Vispa ihop ägget lätt och pensla på julstjärnorna. Sätt in i ugnen på 220° i 10-15 minuter.
Elinas kommentar: Mums! Jättefinat också.
Isabells kommentar: Jag har aldrig ätit sånna förut men det var en fin smakupplevelse.
Marja-Leenas kommentar: Fin färg och god smak
Medelbetyg på utseende: 4
Medelbetyg på smak: 5.