Avslut
Tips:
Innan jag avslutar mitt projektarbete vill jag ge några tips och råd till nybörjare inom bakning. Först och främst ska du se till att alla ingridienser och redskap finns hemma innan du börjar baka. Sen är det bra att ta fram alla ingridienser och redskap så att du slipper leta efter något under själva bakningen. Börja med att sätta på ugnen så att den hinner bli varm när du har blandat ihop alla ingridienser och det är dags att ställa ditt bakverk i ugnen. Slutligen är det viktigt att följa receptet noggrant och se till att du förstår alla ord som receptet innehåller.
Lycka till med bakningen!
/ Johanna Ukkonen
Rulltårta

Detta behöver du för att baka en rulltåra:
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 ½ tsk bakpulver
- 2 msk kokande vatten
- 250 g hallon
- 2,5 dl vispgrädde
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver och vänd ner i smeten tillsammans med vattnet. Grädda mitt i ugnen i 250 grader under ca. 5 minuter. Stjälp upp på sockrat papper. Bred på hallon och den vispade grädden och rulla samman. Skär upp tårtan i ca 15 delar.
Elinas kommentar: Jättegod!
Isabells kommentar: Sött och gott, passar bra till sommaren.
Marja-Leenas kommentar: Väldigt god smak och härligt mjuk och fyllig. Hallon och grädde passar bra ihop.
Utseende: 4
Smak: 4,5
Marängkyssar

Detta behöver du för att baka marängkyssar:
- 4 äggvitor
- en nypa salt
- 125 g strösocker
- 125 g florsocker
Klä 3 stora bakplåtar med bakplåtspapper. Vispa äggvitorna med en nypa salt i en stor skål till ett hårt skum (helst med elvisp). Vispa ner sträsockret, lite i taget, tills smeten ser glansig ut. Vispa ner florsockret, lite i taget, tills allt socker arbetats in och marängsmeten blivit tjock och vit. För över marängsmeten till en sprits med ett 2 cm stort stjärnformat munstycke. Spitsa ut ca. 25 små bollar på bakplåtarna. Grädda marängerna i 120 grader under 1 ½ timme tills de är lätt gyllengula. Stäng av ugnen och låt marängen svalna i ugnen över natten.
Elinas kommentar: Helt okej, men föll inte riktigt i min smak.
Isabells kommentar: Försvinnande god, smälter bra i munnen.
Marja-Leenas kommentar: God smak, skulle nog passa bra med glass.
Smak: 3,5
Utseende: 4
Munkar

Detta behöver du för att göra munkar:
Vispa ägg och socker poröst och tillsätt mjölken. Smält smöret och rör ner i smeten. Blanda nästan all mjöl och bakpulvret. Vänd ner blandningen i smeten. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta i det mjöl så att degen blir fast. Rulla ut till långa och smala längder. Dela degen i 15-20 cm långa bitar och forma till kransar. Värm kokosfettet till 180 grader i en kastrull. Fritera några kransar åt gången tills de blir guldbruna. Låt rinna av på hushållspapper och rulla i strösocker.
Elinas kommentar: Hade varit gott med glasyr på.
Isabells kommentar: Goda men en aning torra.
Marja-Leenas kommentar: Munkarna blev lite brända tror jag.
Smak: 2,5
Utseende: 3,5
Smörgåstårta
Jag valde att prova på att baka en smörgåstårta och här har vi resultatet. (Jag fick lite hjälp med dekorationen)

Detta behöver du för att baka en smörgåstårta:
- 12 st landgångsskivor
- 2 ½ dl grönsaksbuljong
Fyllning:
- 2 burkar tonfisk (olja)
- 3 ägg
- Gräslök eller dill
- 3 dl creme fraiche
- 6 msk majonäs
Dekoration:
- 200 g färskost
- 3 msk majonäs
- 3 msk creme fraiche
- Gurkskivor
- Salladsblad
- 2 ägg (kokta & skivade)
- Kallrökt lax (skivad)
- 1 citron
- Körsbärstomat
- Vindruvor
- Dill
Lägg 4 landgångsskivor på ett fat och fukta med grönsaksbuljong runt kanterna. Blanda ihop tonfisk, kokt ägg ochklippt dill med creme fraiche och majonäs. Varva bröd med fyllning så att det blir tre lager.
Gardering: Blanda ihop färskosten med creme fraiche och majonäs. Bre blandningen över hela tårtan.
Dekorera med salladsblad, färsk gurka, körsbärstomater, vindruvor, kokt ägg och kallrökt lax.
Gräddtårta

Detta behöver du för att baka en gräddtårta:
Botten:
- 6 ägg
- 3 dl socker
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 ½ dl potatismjöl
- 3 tsk bakpulver
Fyllning:
- ½ l vispgrädde
- 1 dl socker
- 2 dl jordgubbssylt
- 1 burk skivade aprikoser
- 1 knippe druvor
Vispa ihop ägg och socker tills det blir pösigt och blanda i vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Häll smeten i en smord form och grädda i ugnen i 175 grader ca. 30 minuter. Låt tårtbotten kallna och dela den i tre lika stora delar. Fukta botten med tex. Fanta och smörj varje tårtlager med jordgubbssylt och grädde. Dekorera tårtan med grädde, aprikosskrivor och vindruvor.
Daimtårta

Detta behöver du för att göra en daimtårta:
- 3 ägg (vitan och gulan separerade)
- 2 dl strösocker
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl creme fraiche
- 10 st krossade digestivekex
- 1 krossat dubbeldaim
Elinas kommentar: Jättegod men lite för söt och borde haft ett lager till av tex. chokladsås och/eller daim.
Isabells kommentar: Ser mumsig ut och är jättegod. Kunde ha haft med något fruktigt som dekoration.
Marja-Leenas kommentar: Tårtan har väldigt söt smak, kanske lite för söt och daimchokladen och digestivekexen passar bra ihop.
Utseende: 4
Smak: 4,5